Receptek

 

GNOCCHI ( alaprecept )

 
Hozzávalók 4 főre:
 
( Főtt, áttört, teljesen kihűtött) burgonya: 400 gr
Tojássárgája: 2 db
Vaj: 40 gr
Finomliszt: 120 gr ( + formázáshoz)
Szerecsendió, fehér bors, só: izlés szerint
 
Elkészítés:
 
A burgonyát hélyában, sós hideg vízben feltesszük főni, majd ha megpuhult, megpucoljuk és áttörjük. Teljesen kihűtjük.
Ezek után hozzákeverjük a puha vajat, a tojások sárgáját, a lisztet, a sót és a fűszereket.
Összegyúrjuk, majd erőssen lisztezett deszkán apró kockákat darabolunk belőle. ( max 1X1 cm)
Amikor kész, alaposan leszitáljuk a felesleges lisztet. Sós, enyén forrásban lévő vízbe tesszük főni. Eleinte nagyon óvatosan kavargatjuk ( inkább a víz felszínét). A lényeg, hogy egy picit megmozgassuk a tésztát a vízben. Amikor a tészta feljött a víz tetejére, még kb 2 percig főzzök, majd vagy mártásba, vagy hideg vízbe tesszük. Amennyiben van kész mártásunk célszerű rögtön abba helyezni). Ha csak a tésztát készítjük el, akkor a hideg vízbe tétel után lecsöpögtetjük, majd kevés olívaolajjal összekeverjük óvatosan.
 
 
 

PANNA COTTA ( alaprecept)

 
Hozzávalók 4 főre:
 
30 %-os habtejszín: 250 ml
Tej: 100 ml
Kristálycukor: 50 gr
Lapzselatin: 6 lap
Vanilia rúd: 1 db
Citromhély 1 db citromból
Friss gyümölcsök a díszítéshez
 
Elkészítés:
A zselatinlapokat beáztatjuk langyos vízbe.
a tejet a tejszínnel és a cukorral meglangyosítjuk beletesszük a zselatint, a cukrot , a vaniliát, a pici sót és a citrom reszelt hélyát. ( esetlegesen annyira még melegítjük, hogy a zselatin teljesen elolvadjon benne)
Ezután formákba öntjük és minimum 2 órára a hűtőbe tesszük.
Friss gyümöklcsökkel tálaljuk
 
 

TEJES KIFLI ( alaprecept)

 
Hozzávalók (16 db-hoz):
 
Liszt: 0,8 kg ( lehet teljes kiőrlésű liszttel is keverni, akkor 0,5 kg finomliszt és 0,3 kg teljes kiőrlésű)
Tej: 5 dl ( jó minőségű, ha lehet akkor házi)
Friss élesztő: 0,04 kg
Só: 1 evőkanál
Kristálycukor: 1 evőkanál
Kefír: 4 evőkanál
Étolaj: 4 evőkanál ( az olívaolajjal finomabb)
(rétesliszt a nyújtáshoz, plusz kevés tej a kenéshez))
 
Elkészítés:
A langyos ( kb. 32 fokos) tejből, élesztőből, cukorból és egy kevés lisztből készítsünk kovászt. Langyos helyen, letakarva hagyjuk pihenni kb. 15 percig. ( ha lehetőségünk van, akkor tegyük sütőbe 30 fokra).
Ezután fokozatosan keverjük hozzá a többi nyersanyagot. Dagasszuk, majd újra kelesszük kb 15 percig. 
Ha megkelt, akkor csináljunk belőle 2 cipót, és egyenként nyújtsuk ki kör alakúra rétesliszten. A kinyújtott tésztát váguk 6 egyenlő körcikkre és a szélesebbik végétől egyenként tekerjük fel, majd szilikonos sütőpapírra helyezzük úgy, hogy a tészta végei alul legyenek. ( így nem nyílik szét a sütéskor)
( ezután langyois tejjel még megkenem a tetejét és beteszem a 220 fokra előmelegített sütőbe sülni. ( ha előtte még mindig tud a tészta kelni kb 15 percet, akkor finomabb lesz)
Amikor megsült újra kenjük meg a tetejét tejjel, hagyjuk kihűlni és ezután nyugodtan fogyasztható.
Töltelékként a tésztát tekerés előtt megkenhetjük paradicsomszósszal, tehetünk rá friss bazsalikomlevelet, sokát, bacont és parmezán sajtot is. ( lehet más hozzávalókkal is kisérletezni, ez csak 1 példa volt)
 

Mézes pulykamell csíkok basmati rizzsel

 

Hozzávalók:

Rizs

Csirkemell filé

Teavaj

Méz

Vöröshagyma

Chili paprika

Száraz fehérbor

Cukkíni

Liszt

Tejszín

 

A rizst bő mennyiségű forrásban lévő sós vízbe megfőzzük, majd leszűrjük, hideg vízzel lemossuk, újra leszűrjük és lecsepegtetjük.

A csirkemellet csíkokra vágjuk, forró vajon serpenyőben szotírozzuk, ízesítjük sóval, mézzel, finomra vágott vöröshagymával.

Finomra vágott chilivel átforgatjuk, száraz fehérbort adunk hozzá.

A cukkinit héjával együtt csíkokra vágjuk, majd a raguhoz forgatjuk, (esetleg stauboljuk), majd tejszínnel kiforraljuk.

A forró főtt rizst Vajjal és fehérborssal összekeverjük. 

Díszíthetjük aszalt, vagy sült cukkini szeletekkel.

 
 

Gombafelfújt mentamártással

 
3 adag:
 
333 g gomba
16,5 g vaj
2 tojás
őrölt fehér bors
petrezselyemzöld
forma kikenéshez: vaj, liszt
 
besamelhez
2 dkg vaj
2 dkg liszt
3-4 dl tej
 
A gombát felkockázzuk, majd forró vajon megpirítjuk. Óvatosan ízesítjük sóval.
Besamelt készítünk.  ( 2 dkg vaj 2 dkg liszt, kb. 1,5-2 dl tej)
 A gombával összekeverjük, tojássárgáját teszünk bele, majd a tojásfehérjét habbá verjük és beleforgatjuk. Kivajazott, lisztezett formába öntjük és gőzfürdőben 130 fok 40-45 percig hőkezeljük.
(amennyiben  nem racionálban gőzöljük, akkor le kell fedni fóliával és megszurkálni )
 
Mentamártás készítése:
 2 dkg vajból,  2 dkg lisztből és alapléből  Veloutée mártást készítünk, majd jól kiforraljuk, sózuk, citromlével, frissen összevágott mentával ízesítjük.  (A mentát csak tálalás előtt használjuk)
 
Díszítés: hőkezelt petrezselyemzölddel, esetleg sült citrommal
 
 

Piskótatekercs ( kérésre!)

 
Hozzávalók:
 
Tojás: 6 db
Porcukor: 0,12 kg
Finomliszt: 0,12 kg
Só ( csak picike!)
 
Barackíz
rum
citrom
 
Tészta:
A tojások sárgáját a cukor 2/3 részével habosra keverjük. A tojásfehérjét ( óvatosan, hogy ne legyen benne sárgája) a maradék cukorral kemény habbá verjük. Ha kész, akkor óvatosan és fokozatosan a sárgájához keverjük a fehérjét, majd fokozatos szórás és óvatos keverés mellett hozzákeverjük a lisztet.
 
Sütés:
1. sütőpapíron, kb 15 mm vastagságúra kenjük;
2. vajazott-lisztezett tepsibe tesszük.
 
Közepesen meleg kb 160-180 fokos sütőben sütjük sárgásbarna árnyalatig. Ha megsült leszedjük óvatosan a sütőpapírról, majd újra a papírra helyezve a papírral együtt óvatosan feltekerjük.
 
Ha kihűlt, rumos baracklekvárral megkenjük. ( én még reszelt citromhélyat is szoktam bele tenni.